BRAINDOGS – REAL LIVE BRAINS (CELEBRATION TOM WAITS)

 

 “ An allstar hommage for the master of the incrazy ingeniousity, Tom Waits… “

Wat voor 7 muzikanten eenmalig begon als een hommage aan de artiest en zijn “incrazy ingeniousity” (“waanzinnige vindingrijkheid”), werd een passie. Braindog is een géén doorsnee of per definitie een tributeband, want alle muzikanten hebben zelf een succesvolle persoonlijke carrière. De band eert Tom Waits al jarenlang op een uitstekende wijze en heeft naast klasbakken als de Brit (nu in Amsterdam wonende) Ian Siegal (zang, gitaar, percussie) en de Oostenrijker Ripoff Raskolnikov (zang, gitaar) sinds een tijdje ook -een van NL’s beste rootsmuziekgitaristen- Mischa den Haring (T-99) ingelijfd. Braindog zijn verder de Hongaren -van de populaire band Quimby- Livius Varga (zang, percussie), Frenk (drums, zang, gitaar), Szablocs Nagy (keys) & Laca Varga (ba

Hun nieuwe album ‘Real Live Brains’ is een liveregistratie van een concert dat dit jaar plaats vond in maart in de A38 in Budapest, Hongarije, waar de band al jarenlang optreedt rond de verjaardag van Tom Waits (07/12/1949). Waits, de Amerikaanse zanger, componist, schrijver en acteur die door zijn stem (die kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend), buiten zijn buitengewone muzikale en artistieke kwaliteiten, “extra” opvalt.

Tom Waits begon in de vroege jaren ‘70 als kroegzanger met een voorliefde voor beatdichters en West Coast jazz. Aan het einde van de jaren ‘80 had Waits zich getransformeerd tot een even briljante als avontuurlijke muzikant wiens stijl het midden hield tussen Howlin’ Wolf, Kurt Weill en Captain Beefheart. Het theatrale podiumdier dook ook met succes op in enkele speelfilms. Daarnaast werkte hij samen met de koning van het avant-gardetheater, Robert Wilson. Hoewel Waits wordt beschouwd als een echte cultartiest werden zijn nummers door de meest uiteenlopende artiesten gezongen: van Rod Stewart, Bruce Springsteen, The Eagles en zelfs The Ramones.  

Het succes van hun eerste optreden vroeg zowel bij het publiek als bij de muzikanten van de Braindogs om meer. Ze namen van het optreden die avond in Budapest live 13 Tom Waits/ Kathleen Brennan songs op, die de fans zeker zal doen watertanden.

Met “Goin’ Out West”, een stevig nummer uit Waits’ ‘Bone machine’ [1992] openen de 7 van de Braindogs hun show. Het is een aanstekelige road song en een uitstekende opener. Het dromerige, op een Latino deuntje zwevende “Shore Leave” komt (zoals verder ook het herkenbare “Underground” en “16 Shells from a Thirty-Ought-Six”, een nummer over geweld) uit ‘’Swordfishtrombones [1983]. “Shore Leave” is het verhaal van een matroos die verlof heeft en aan land gaat. Als je naar de tekst van het nummer luistert, dan kan je de matroos volgen die ongeschoren, met zijn loon in zijn heuptas naar de kapper gaat, wat rondslentert, gaat biljarten tot de regen voorbij is en zich een nieuwe t-shirt koopt. In een brief, die hij mijmerend aan zijn vrouw schrijft, zegt hij dat hij haar en de baby mist. Knap is hier de sfeer van heimwee, die over het nummer hangt en waarover Siegal zingt en, die door het ritme (opgelegd door Varga) mooi geaccentueerd wordt en eindigt in een uitgesponnen, doelloos einde. “(Everybody’s) Talking at the Same Time” is een meer recente Waits’ song, uit ‘Bad As Me’ [2011]. Ripoff zingt in dit nummer over dingen die ieder van ons bezig houden en het relatieve van alles. Voor “Jockey Full of Bourbon”, (de eerste “encore”) “Union Square” en de titelsong gaan we naar 1985, naar Waits’ 8ste studio album ‘Rain Dogs’, een “los” conceptalbum over "de stedelijke onteigening" van NYC. Het was de eerste keer dat Waits samenwerkte met gitarist Marc Ribot. Het eerste nummer is een Latino nummer op een pittig salsa deuntje, met Nagy op piano die ons meeneemt tijdens een lange wilde nachtelijke, dronken escapade. Ook “Raindogs” zelf gaat over het nachtleven, waarbij ze zich vergelijken met honden die door de regen moeten. “Dirt in the Ground”, een treffend nummer over aardse vergankelijkheid komt uit ‘Bone Machine’ [1992], “Heartattack and Vine” komt uit zijn 7de album ‘Closing Time’ [1980] en “Yesterday is Here” uit ‘Frank Wild Years’ [1987]. “2:19”, een uptempo nummer, is een van de verhalen uit zijn album ‘Tales from the Riverside’ [2001], waarin Waits het heeft over ellende, met nog meer ellende als gevolg. Aangekondigd en ingeleid volgt dan “The House Where Nobody Lives” (‘Mule Variations’ [1999]). Het is een verhaal dat Siegal doet over een huis in de straat, dat leeg achtergelaten werd, overwoekerde en dat veel vragen, maar ook veel hoop oproept. Als 2de “encore”, afsluiter is er nog een 4de ‘Rain Dogs’-nummer, “Downtown Rain”. Het is een hoopvol nummer over het leven in de binnenstad, waar de meisjes uit Brooklyn naar toe trekken en, waar er zo velen proberen uit hun kleine wereld te breken: “Ze hebben niets dat je hart ooit zal veroveren / Het zijn gewoon doornen zonder de roos / Pas op voor hen in het donker…”. -/- “Zie ik je vanavond in een trein in het centrum / Al mijn dromen vallen gewoon als regen / Allemaal in een trein in het centrum…”. Zou iemand dit buiten TW nog mooier kunnen omschrijven?...

De Braindogs brengen op ‘Real Live Brains’ een geweldige hulde aan Tom Waits, waarbij ze inderdaad hun idool dat respect geven, dat alleen die artiesten hem kunnen geven, die begrijpen en aanvoelen wat er zijn nummers leeft. Heel knap!

“ On ‘Real Live Brains’ the Braindogs pay tribute to Tom Waits, where they indeed give their idol that respect, that only those artists can give him, who understand and feel what his songs are about… GREAT! “ (ESC for Rootstime.be)

Tom Waits - 70th birthday celebration by the Braindogs
06/12/2019 @ Q FACTORY – A’DAM.NL

Omdat Tom Waits in december 70 wordt, zal Braindogs t.g.v. deze verjaardag in Nederland optreden. Q-Factory presenteert een dag voor de verjaardag van de excentrieke cultartiest een waardig eerbetoon aan zijn muziek met een optreden van de Braindogs. Check voor alle overige tourdatums de website van de artiest/band!

Eric Schuurmans

Release: 13/09/19

 

Album track list:
01. Goin’ Out West* - 02. Shore Leave - 03. Everybody’s Talking at the Same Time* - 04. Underground - 05. Jockey Full of Bourbon - 06. Dirt in the Ground* - 07. Heartattack and Vine - 08. 16 Shells from a Thirty-Ought-Six - 09. Yesterday is Here* - 10. 2:19* - 11. Raindogs - 12. The House Where Nobody Lives - 13. Union Square - 14. Downtown Rain
Lyrics/music © 2019 by: Tom Waits (& Kathleen Brennand*) - Produced by: Peter Podlovics

Album line-up:
Ian Siegal (UK): vocs, guitar, percussion / Ripoff Raskolnikov (AT): vocs, guitar / Mischa den Haring (NL): vocs, guitar / Livius Varga (HU): vocs, percussion / Frenk (HU): drums, vocs, guitars / Szablocs Nagy (HU): keys & Laca Varga (HU): bass

Discography Braindog:
Real Live Brains – Cellebration of Tom Waits [2019] |

 

Artiest info
   
 

Label: XLNT Records

video